dimecres, 31 de març del 2010

Tintin

Tintín neix el 1929, de la mà del dibuixant belga George Remi - Hergé-, convertint-se amb el temps en un dels personatges més famosos del cómic europeu. Amb clubs de fans per tot el món, i experts tintinòlegs per qualsevol recó, les seves aventures viatgeres continuen agradant a les generacions més joves i als lectors més granats .







No parlaré sobre les inclinacions sexuals d’en Tintin, tot i que no se li coneixen amistats femenines destacables - bé, només la Castafiore, però ella té el cor entregat al seu estimat “ocellet” Haddock, de qui no sap mai pronunciar el nom - . De fet les seves amistats són totes masculines, tret del seu insepaerable Milú, - tampoc vull caure en pensaments zoofilics - el seu íntim amic capità Haddock, amb qui comparteixen casa, el despistat professor Tornassol, els Dupont …

De la col.lecció complerta de títols personalment em quedo amb “Stock de cock”, “L’orella escapçada”, “L’illa negra” i “ L’estel misteriós” i "El cranc de les pinces d'or" i "Els cigars del faraó" ... vaja, tots !
De fet els primers que recordo haver llegit a la biblioteca de La Caixa, els dissabtes al dematí, en sessions de lectura d’11 a 1, i els primers que van formar la meva col.lecció particular i que encara guardo com un tresor a l’estanteria principal de la meva biblioteca , amb els seus lloms acolxats de colors, i amb les fulles gastades per les repetides lectures.

Hergé va morir el 1983, a mig trreballar el que seria l’últim llibre de la col.lecció : “Tintin i l’Art-Alpha”, deixant instruccions ben clares per tal que ningú continués el seu treball, ni reprengués el seu personatge. Així ens ha arribat la seva última obra, inacabada, tal com va quedar en el moment de la seva mort.


Tintín també ha tingut alguna incursió en el món del cinema, no massa re-exides, per cert : “El misteri del Toisson d’or” l’any 1961 i “Tintín i les taronjes blaves” el 1964 i la pel.lícula d’animació “ Tintín al llac dels taurons” i pel 2011 s’anuncia una nova versió de la mà del mestre S. Spielberg i una segona pel 2013 (?), amb en Jamie Bell en el paper del jove reporter i Andy Serkis com a capità Haddock.






Ah!. Espero no tenir problemas amb la TotPoderosa Moulinsart, gelosa gestora dels drets d’autor del nom i l’obra d’Hergé, capaç de fer canviar el nom de l’asociació catalana de tintinaires tintincat.com  per tal de fer prevaldre els seus drets (sic) per sobre de la sana afició d’un gran nombre de fans ( i no us perdeu l’article de Màrius Serra a la Vanguardia, en la web de tintincat ) .


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada